ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ, ΨYΤΤΑΛΕΙΑ
PHALIRON BAY ATHENS, PSYTTALEIA


Α multimedia study of the southern shore of the city of Athens
The city's shoreline revisited by Water Girls and Water Boys
Itineraries in a lost paradise
A developing project

Thursday, 2 July 2009

Από Μέλιννα Καμινάρη/ From Melinna Kaminari
Μια ευκαιρία ακόμα

Ας δούμε τον παράδεισο όχι σαν μια ζωή χαρισάμενη, όχι ως ένα κάστρο στην άμμο, αλλά ως ένα καταφύγιο που ο καθένας οφείλει να χτίσει. Ανάχωμα στην καθημερινότητα απ΄ όπου θα μπορέσει να δει τις διεξόδους. Τις διεξόδους του βλέμματος από τις καθημερινές πολλαπλές δικτατορίες που δέχεται. Ο παράδεισος ως ένα λευκό φύλλο χαρτί που ξαναανοίγεται μπροστά του χωρίς εμπόδια. Μια ευκαιρία επανάκτησης του καθαρού μυαλού που είχε πριν τον φόβο, μια ευκαιρία να επιστρέψει εκεί σε αυτό που βαθειά πιστεύει και ποθεί για τον κόσμο γύρω του, για τον κόσμο μέσα του.

Μια μικρή ζώνη πνευματικού παραδείσου μέσα στην οποία, μετά από πολλές ταλαιπωρίες και κακουχίες, παλεύει να διακρίνει «το ωραίο» μέσα στους πολλαπλούς κατακερματισμένους και χαμένους παραδείσους γύρω του, ανάμεσα στις πολλαπλές «αλήθειες» των ανθρώπων που εμπλέκονται και συνευρίσκονται σε αυτούς και τους συνδιεκδικούν.

Οι χαμένοι παράδεισοι, ιδωμένοι από την προσωπική ματιά του καθενός ανασυντίθενται σε πνευματικό παράδεισο του μυαλού μας και απεικονίζονται σε αυτόν τον οδηγό. Οδηγός σκέψης, ευκαιρία επαναπροσέγγισης των συμβάντων. Ευκαιρία να οξυγονωθεί εκ νέου το θαμμένο ενδιαφέρον του απλού πολίτη, του καθημερινού περαστικού, για κάτι που συνέβη κάποτε, κάπου γύρω του, και που αυτός ούτε ρωτήθηκε, και για αυτό, ούτε και συμμετείχε ποτέ. Μια ευκαιρία για κατανόηση και γνώση.
Μια ευκαιρία συμμετοχής είναι πάντα μια ευκαιρία… ακόμα: να μην χαθούν τα ψήγματα της δημοκρατίας που έχουν απομείνει στα χέρια μας και στο μυαλό μας. Μια ευκαιρία προτού ο χαμένος παράδεισος εξαπλωθεί ως «ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής» και αλώσει τους μικρούς πολλαπλούς και διαφορετικούς εν δυνάμει πνευματικούς παραδείσους αντίστασης που ο καθένας από μας οφείλει να φέρει.

(για τα «Αγόρια και κορίτσια του αλμυρού νερού» και τον οδηγό της περιοχής του Χαμένου Παραδείσου του Φαληρικού Όρμου, 26/6/2009)


Melinna Kaminari is a writer/photographer

No comments:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ/ THANK YOU

*English translation follows

15 Ιουνίου 2009

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στις προγραμματισμένες δράσεις.

Η επιτυχία της δουλειάς αυτής σε πρώτη φάση οφείλεται σε όλους και όλες που έδωσαν συγκεκριμένο νόημα στις διαδρομές με το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, με παρατηρήσεις και προτάσεις. Τα διακυβεύματα στην περιοχή είναι σημαντικά και η συνέχεια της εμπλοκής όλων μας θα είναι καθοριστική.
Ευχαριστούμε εξαιρετικά τους τοπικούς συλλόγους (έχουμε τοποθετήσει εδώ συνδέσμους στις ιστοσελίδες τους). Ευχαριστούμε την μπιενάλε για την φιλοξενία του πρότζεκτ στον Φλοίσβο και τον Γιάννη Μαλατάντη-compuvideo για την τεχνική υποστήριξη.

Παρακαλούμε όσους και όσες συμμετείχαν να επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να μας προωθήσουν φωτογραφίες, κείμενα και όποιες σελίδες θα ήθελαν να προσθέσουμε στον πολυσυλλεκτικό οδηγό που δημιουργούμε στο κέντρο επικοινωνίας της 2ης μπιενάλε στον Φλοίσβο. Αν και μπορείτε να προωθήσετε ψηφιακές εκδοχές, θα ήταν καλό να επιμεληθείτε προσωπικά τις εκτυπώσεις σας καθώς το φορμάτ είναι ανοιχτό και επιδιώκουμε την πολυμορφία!

Φιλικά,
η οργανωτική ομάδα
+=
Αγόρια και Κορίτσια του αρμυρού νερού
:-)

-----\|/-----


June 15th 2009

Thank you for your participation in the 2-day series of actions in the area of Phaliron.
The success of the first stage of the project owes everything to your acute interest, your observations and suggestions, your presence. The issues at stake are serious and infinitely demanding; Our continued involvement will determine whether we can bear at all on the existing balance of forces that jeopardizes the natural resources and habitat of Phaliron Bay.
We are grateful to the local associations for their help (please find the links to their sites in this blog). We thank the biennial for hosting the project in Flisvos and Yannis Malatantis-compuvideo for the technical support.

All participants are kindly requested to keep in touch in order to forward to us their photos, texts and any pages they would like to contribute to the open source library we are compiling in the Flisvos communication centre of the second Athens biennial. You can forward your pages by email, but the format is open and we would encourage you to produce your own prints/physical pages in order to promote and safeguard the heterogeneity of the collection!

Best regards
the organizers
+=
Water Girls Water Boys
:-)

διαδρομές/itineraries

Με ιστιοπλοϊκά στον Φαληρικό όρμο:
13 Ιουνίου 2009, 10:00 π.μ
Σημείο συνάντησης: Γραφεία ΣΕΑΝΑΤΚ (στα Ολυμπιακά ακίνητα, μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας).

Περπάτημα κατά μήκος του Κηφισού:
14 Ιουνίου 2009, 16:00
Σημείο συνάντησης: οδοί Σμολένσκυ & Κηφισού.

Περπάτημα στη φαληρική ακτή:
14 Ιουνίου 2009, 18:30
Σημείο συνάντησης: Γέφυρα στις εκβολές του Κηφισού.

Δείτε τον σχετικό χάρτη πιο κάτω στη σελίδα!

falironbayathens@gmail.com


Sailing in Phaliron Bay:
13 June 2009, 10:00am
Meet at the office of the amateur fishermen’s association (SEANATK),
olympic complex, marina of Tzitzifies-Kallithea;

Walk along river Kifissos:
14 June 2009, 16:00
Meet at the corner of Smolensky St. and Kifissou St.

Walk the coast of Phaliron
14 June 2009, 18:30
Meet on the bridge, at the mouth of river Kifissos.

See the relevant Google map further below!

falironbayathens@gmail.com