ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ, ΨYΤΤΑΛΕΙΑ
PHALIRON BAY ATHENS, PSYTTALEIA


Α multimedia study of the southern shore of the city of Athens
The city's shoreline revisited by Water Girls and Water Boys
Itineraries in a lost paradise
A developing project

Monday, 29 June 2009

Από Ελεάννα Χωρίτη/ From Eleanna Horiti

Με μεγάλη χαρά έλαβα μέρος στην πλεύση των WATER GIRLS WATER BOYS, με την ιδιότητα του παρατηρητή.
Όπως είπα και κατά τη διάρκεια της "αυτοπαρουσίασης" των παρευρισκόμενων, της πρώτης συνάντησης, με ενδιέφερε να κάνω μία επισκόπηση της περιοχής της ακτής εν όψει του επικείμενου έργου του Renzo Piano, ( Εθνική Βιβλιοθήκη, Λυρική Σκηνή, Πάρκο, σύνδεση περιοχής Καλλιθεάς με την ακτή), ώστε να έχω γνώση σε σχέση με το 'ΠΡΙΝ' για να μπορέσω ν'αξιολογήσω το 'ΜΕΤΑ' του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, δυστυχώς δεν μπόρεσα να διαπιστώσω πολλά πράγματα δεδομένου ότι η πορεία που ακολούθησαν τα σκάφη ήταν αρκετά μακρυά από την ακτή.
Προβλήματα πρόσβασης στην ακτή όμως διαπίστωσα πολύ πιό νωρίς, προσπαθώντας να φθάσω στον τόπο της συνάντησής μας στην μαρίνα Δ'.
1) Έλειψη σήμανσης
2) Δυσκολία πρόσβασης στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως μέσου: με αυτοκίνητο ή πεζή
3) Φτάνοντας τελικά, παρατήρησα την έλειψη μέριμνας για την χρήση των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης μαρίνας από πεζούς: δεν υπάρχουν σκιασμένες διαδρομές, οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, η πληροφόρηση των επισκεπτών ανεπαρκής,
οι υπηρεσίες που προσφέρει η μαρίνα κακής ποιότητας

Είμαι σίγουρη ότι η πορεία που είχε οργανωθεί για την επόμενη ημέρα, βοήθησε πολύ περισσότερο τους συμμετέχοντες στο να διαπιστώσουν ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας, τις εκβολές του Κηφισού
και της ευρύτερης περιοχής μέχρι το Φλοίσβο.

Παραθέτω κάποια στοιχεία, αποτελέσματα έρευνας και μελέτης, που με έκαναν να ενδιαφερθώ για το θέμα, καθώς και 2 μικρά βίντεο που τράβηξα την ημέρα της πλεύσης όντας πεζή, στον χώρο της μαρίνας Δ'.

1) Masterplan της περιοχής του πρώην Ιππόδρομου, σύνδεση Καλλιθέας με το νερό (attached)

2) Κηφισσός, Πρόσκαιρη Νάρκη -Σκηνοθεσία Διονυσία Κοπανά, Διάρκεια 37᾽, Ελλάδα, 2006
Το ντοκιμαντέρ «Κηφισσός, Πρόσκαιρη Νάρκη» παρακολουθεί τη ροή του ποταμού από τις πηγές του στην Πάρνηθα ως τις εκβολές του στο Φάληρο, καταγράφοντας όλες τις παρεμβάσεις μορφοποίησης-εξαφάνισής του μέχρι τον τελικό εγκιβωτισμό του και τη μετατροπή του σε λεωφόρο. Καθώς το Ποτάμι αλληλεπιδρά με τη ζωή των περίοικων –και όχι μόνο, η ταινία εστιάζει στους ξέφρενους ρυθμούς μιας μητρόπολης που συνεχώς μεταβάλλεται.

Η λεηλασία, η κακοποίηση, η βίαιη παρέμβαση στο σώμα του ποταμού Κηφισσού. Η τελική μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας μέσα στον ιστό μιας μεγαλούπολης που ασφυκτιά στους παράλογους, παράταιρους και εξωπραγματικούς ρυθμούς της. Η αντιφατικότητα της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, η διαρκής αντιπαράθεσή του μ’ αυτό, μέσα από το αφελές πρόσχημα της ανάπτυξης και της προόδου.

3)short videos (attached)eleanna horiti architecte d.p.l.g.
www.eleannahoriti.com


No comments:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ/ THANK YOU

*English translation follows

15 Ιουνίου 2009

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στις προγραμματισμένες δράσεις.

Η επιτυχία της δουλειάς αυτής σε πρώτη φάση οφείλεται σε όλους και όλες που έδωσαν συγκεκριμένο νόημα στις διαδρομές με το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, με παρατηρήσεις και προτάσεις. Τα διακυβεύματα στην περιοχή είναι σημαντικά και η συνέχεια της εμπλοκής όλων μας θα είναι καθοριστική.
Ευχαριστούμε εξαιρετικά τους τοπικούς συλλόγους (έχουμε τοποθετήσει εδώ συνδέσμους στις ιστοσελίδες τους). Ευχαριστούμε την μπιενάλε για την φιλοξενία του πρότζεκτ στον Φλοίσβο και τον Γιάννη Μαλατάντη-compuvideo για την τεχνική υποστήριξη.

Παρακαλούμε όσους και όσες συμμετείχαν να επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να μας προωθήσουν φωτογραφίες, κείμενα και όποιες σελίδες θα ήθελαν να προσθέσουμε στον πολυσυλλεκτικό οδηγό που δημιουργούμε στο κέντρο επικοινωνίας της 2ης μπιενάλε στον Φλοίσβο. Αν και μπορείτε να προωθήσετε ψηφιακές εκδοχές, θα ήταν καλό να επιμεληθείτε προσωπικά τις εκτυπώσεις σας καθώς το φορμάτ είναι ανοιχτό και επιδιώκουμε την πολυμορφία!

Φιλικά,
η οργανωτική ομάδα
+=
Αγόρια και Κορίτσια του αρμυρού νερού
:-)

-----\|/-----


June 15th 2009

Thank you for your participation in the 2-day series of actions in the area of Phaliron.
The success of the first stage of the project owes everything to your acute interest, your observations and suggestions, your presence. The issues at stake are serious and infinitely demanding; Our continued involvement will determine whether we can bear at all on the existing balance of forces that jeopardizes the natural resources and habitat of Phaliron Bay.
We are grateful to the local associations for their help (please find the links to their sites in this blog). We thank the biennial for hosting the project in Flisvos and Yannis Malatantis-compuvideo for the technical support.

All participants are kindly requested to keep in touch in order to forward to us their photos, texts and any pages they would like to contribute to the open source library we are compiling in the Flisvos communication centre of the second Athens biennial. You can forward your pages by email, but the format is open and we would encourage you to produce your own prints/physical pages in order to promote and safeguard the heterogeneity of the collection!

Best regards
the organizers
+=
Water Girls Water Boys
:-)

διαδρομές/itineraries

Με ιστιοπλοϊκά στον Φαληρικό όρμο:
13 Ιουνίου 2009, 10:00 π.μ
Σημείο συνάντησης: Γραφεία ΣΕΑΝΑΤΚ (στα Ολυμπιακά ακίνητα, μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας).

Περπάτημα κατά μήκος του Κηφισού:
14 Ιουνίου 2009, 16:00
Σημείο συνάντησης: οδοί Σμολένσκυ & Κηφισού.

Περπάτημα στη φαληρική ακτή:
14 Ιουνίου 2009, 18:30
Σημείο συνάντησης: Γέφυρα στις εκβολές του Κηφισού.

Δείτε τον σχετικό χάρτη πιο κάτω στη σελίδα!

falironbayathens@gmail.com


Sailing in Phaliron Bay:
13 June 2009, 10:00am
Meet at the office of the amateur fishermen’s association (SEANATK),
olympic complex, marina of Tzitzifies-Kallithea;

Walk along river Kifissos:
14 June 2009, 16:00
Meet at the corner of Smolensky St. and Kifissou St.

Walk the coast of Phaliron
14 June 2009, 18:30
Meet on the bridge, at the mouth of river Kifissos.

See the relevant Google map further below!

falironbayathens@gmail.com