ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ, ΨYΤΤΑΛΕΙΑ
PHALIRON BAY ATHENS, PSYTTALEIA


Α multimedia study of the southern shore of the city of Athens
The city's shoreline revisited by Water Girls and Water Boys
Itineraries in a lost paradise
A developing project

Monday, 29 June 2009

Από Έλενα Ακύλα/ From Elena Akyla

Με χορηγό την Cosmote۰ ή αλλιώς, «η εμπειρία της σύγχρονης τέχνης».

Στις 14 Ιουνίου, περίπου 25 με 30 άτομα περπατήσαμε κατά μήκος του Κηφισού στο ύψος του Μοσχάτου, ως τις εκβολές του στη θάλασσα με κατεύθυνση τον Φλοίσβο, προκειμένου να καταγραφεί μια προσωπική εμπειρία για την κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος του «ποταμού» και της παράκτιας ζώνης. Η παραπάνω διαδρομή, η οποία κράτησε κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες, δεν ήταν ευχάριστη, αλλά ήταν χρήσιμη όσον αφορά στη συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Κηφισός, οι «όχθες» του ποταμού (η μόλυνση των υδάτων είναι πολύ σοβαρή και η γύρω περιοχή υποβαθμισμένη) και οι ακτές του Φαληρικού όρμου στις οποίες εκβάλλουν ο Κηφισός και ο Ιλισός. Η παράκτια ζώνη, μία περιοχή έκτασης 260 στρεμμάτων, η οποία δεν ανήκει στους Δήμους Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου, αλλά στην κρατική εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα», είναι ένα τοπίο εγκατάλειψης, καθώς η αρχική δέσμευση για τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και Κηφισού, (η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από το 2005 ως παραλιακή ζώνη πρασίνου) δεν υλοποιήθηκε. Τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» συμφωνούν να παραχωρήσουν μόνο μέρος αυτής της έκτασης για τη δημιουργία του πάρκου, η οποία θα είναι μικρότερη των 2/3 των 260 στρεμμάτων, προκειμένου το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας να εκχωρηθεί σε ιδιώτη για την κατασκευή αξιοποιήσιμων εμπορικά χώρων. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.olympicproperties.gr, δημοσιεύεται ένα μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που περιλαμβάνει: γήπεδα αθλοπαιδιών και Adventure Park (το οποίο προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες άσκησης για νέους), χώρους αναψυχής, θαλάσσια πάρκα, «εναλλακτική πρόταση δημιουργίας θεματικών παιδικών χαρών» κ.α., «δημιουργώντας με ορθολογικούς όρους και περιβαλλοντική ευαισθησία νέους χώρους πολιτισμού και οικογενειακής αναψυχής». Συγκεκριμένα καλεί «μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες το Οικολογικό Πάρκο».

Τοπικοί φορείς όπως η «Κίνηση Πολιτών Κηφι-sos» (http://khfi-sos.blogspot.com), εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στη διαδρομή, δηλώνουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια πολιτική, επιμένοντας στην εκχώρηση της παράκτιας ζώνης στο Δήμο του Μοσχάτου και στη δημιουργία πάρκου πρασίνου σε όλη την έκταση της παραλιακής ζώνης. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας στην παραλία του Μοσχάτου, ιδιωτική ασφάλεια μας απαγόρευσε ρητά τη χρήση φωτογραφικής μηχανής και άλλων μέσων καταγραφής, καθώς προφανώς διερχόμασταν ιδιωτικού χώρου.

Η παραπάνω προσπάθεια καταβλήθηκε από τους ανθρώπους που σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτήν την ιδέα (οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory και Koharchitects), καθώς και από όσους συμμετείχαν ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα στο πλαίσιο της 2ης biennale της Αθήνας με την ονομασία “HEAVEN”, με σκοπό να θυμίσει αυτήν την πλευρά των πραγμάτων σε όσους παρευρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής στα προ-εγκαίνια της biennale στον Φλοίσβο.
Το παραπάνω εγχείρημα αποδυναμώθηκε σημαντικά κατά την ενσωμάτωσή του στο μεγάλο πανηγύρι της «σύγχρονης τέχνης» που λάμβανε μέρος στην παραλία του Φλοίσβου τη δεδομένη στιγμή, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως κάθε συμμετοχή σε τέτοιου τύπου κοσμικές γιορτές, αφομοιώνεται από το θεσμικό σύστημα και γίνεται μηχανισμός αναπαραγωγής του ίδιου του συστήματος. Η biennale της Αθήνας του 2009 με χορηγό την Cosmote, μας προτείνει να «ζήσουμε την εμπειρία της σύγχρονης τέχνης», μιλώντας με όρους lifestyle, για μια τέχνη αυτοαναφορική, της οποίας ο ρόλος εξαντλείται στην κοσμικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια για κάτι περισσότερο πέφτει στο κενό.

Έλενα Ακύλα eakyla@hotmail.com Ιούνιος 2009Elena Akyla is a visual artist.

No comments:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ/ THANK YOU

*English translation follows

15 Ιουνίου 2009

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στις προγραμματισμένες δράσεις.

Η επιτυχία της δουλειάς αυτής σε πρώτη φάση οφείλεται σε όλους και όλες που έδωσαν συγκεκριμένο νόημα στις διαδρομές με το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, με παρατηρήσεις και προτάσεις. Τα διακυβεύματα στην περιοχή είναι σημαντικά και η συνέχεια της εμπλοκής όλων μας θα είναι καθοριστική.
Ευχαριστούμε εξαιρετικά τους τοπικούς συλλόγους (έχουμε τοποθετήσει εδώ συνδέσμους στις ιστοσελίδες τους). Ευχαριστούμε την μπιενάλε για την φιλοξενία του πρότζεκτ στον Φλοίσβο και τον Γιάννη Μαλατάντη-compuvideo για την τεχνική υποστήριξη.

Παρακαλούμε όσους και όσες συμμετείχαν να επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να μας προωθήσουν φωτογραφίες, κείμενα και όποιες σελίδες θα ήθελαν να προσθέσουμε στον πολυσυλλεκτικό οδηγό που δημιουργούμε στο κέντρο επικοινωνίας της 2ης μπιενάλε στον Φλοίσβο. Αν και μπορείτε να προωθήσετε ψηφιακές εκδοχές, θα ήταν καλό να επιμεληθείτε προσωπικά τις εκτυπώσεις σας καθώς το φορμάτ είναι ανοιχτό και επιδιώκουμε την πολυμορφία!

Φιλικά,
η οργανωτική ομάδα
+=
Αγόρια και Κορίτσια του αρμυρού νερού
:-)

-----\|/-----


June 15th 2009

Thank you for your participation in the 2-day series of actions in the area of Phaliron.
The success of the first stage of the project owes everything to your acute interest, your observations and suggestions, your presence. The issues at stake are serious and infinitely demanding; Our continued involvement will determine whether we can bear at all on the existing balance of forces that jeopardizes the natural resources and habitat of Phaliron Bay.
We are grateful to the local associations for their help (please find the links to their sites in this blog). We thank the biennial for hosting the project in Flisvos and Yannis Malatantis-compuvideo for the technical support.

All participants are kindly requested to keep in touch in order to forward to us their photos, texts and any pages they would like to contribute to the open source library we are compiling in the Flisvos communication centre of the second Athens biennial. You can forward your pages by email, but the format is open and we would encourage you to produce your own prints/physical pages in order to promote and safeguard the heterogeneity of the collection!

Best regards
the organizers
+=
Water Girls Water Boys
:-)

διαδρομές/itineraries

Με ιστιοπλοϊκά στον Φαληρικό όρμο:
13 Ιουνίου 2009, 10:00 π.μ
Σημείο συνάντησης: Γραφεία ΣΕΑΝΑΤΚ (στα Ολυμπιακά ακίνητα, μαρίνα Τζιτζιφιών Καλλιθέας).

Περπάτημα κατά μήκος του Κηφισού:
14 Ιουνίου 2009, 16:00
Σημείο συνάντησης: οδοί Σμολένσκυ & Κηφισού.

Περπάτημα στη φαληρική ακτή:
14 Ιουνίου 2009, 18:30
Σημείο συνάντησης: Γέφυρα στις εκβολές του Κηφισού.

Δείτε τον σχετικό χάρτη πιο κάτω στη σελίδα!

falironbayathens@gmail.com


Sailing in Phaliron Bay:
13 June 2009, 10:00am
Meet at the office of the amateur fishermen’s association (SEANATK),
olympic complex, marina of Tzitzifies-Kallithea;

Walk along river Kifissos:
14 June 2009, 16:00
Meet at the corner of Smolensky St. and Kifissou St.

Walk the coast of Phaliron
14 June 2009, 18:30
Meet on the bridge, at the mouth of river Kifissos.

See the relevant Google map further below!

falironbayathens@gmail.com